E-YDS Nedir?

13.03.2022
E-YDS Nedir?
E-YDS Nedir?

E-YDS Nedir?

“Elektronik Yabancı Dil Sınavı” olan ve kısaca e- YDS olarak bilinen bu sınav aslında “Yabancı Dil Sınavı” yani “YDS” ile eşdeğerdir, tek farkı E-YDS’nin bilgisayar üzerinden ve elektronik ortamda yapılıyor olmasıdır.

Tıpkı YDS gibi,

  • E-YDS de toplam 80 sorudan oluşmaktadır ve cevaplama süresi de 180 dakika, yani 3 saattir.
  • E-YDS’de sorulan soru türleri ve içeriğinin YDS’den hiçbir farkı yoktur; E-YDS’de de kelime bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama, yorumlama ve muhakeme becerisini ölçen sorular sorulmaktadır. 

E-YDS Nasıl yapılır? Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar nelerdir? 

  • ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde yapılan E-YDS saat 13:45’te başlamaktadır ve 13:30’dan sonra adaylar kesinlikle sınav merkezine alınmamaktadır. 
  • E-YDS tamamen bilgisayar üzerinden gerçekleşmektedir. Sınavda, adaylara hiçbir şekilde bilgisayar kullanım desteği sağlanmadığından, sınava girecek adayların temel bilgisayar kullanma bilgi ve becerisine sahip olmaları beklenmektedir.
  • E-YDS’nin uygulanması ile ilgili tüm bilgilendirmeler elektronik ortamda yapılır. Adaylara sözlü ve yazılı danışmanlık hizmeti verilmez, sınavda herhangi bir bilgilendirme yapılmaz. 
  • Sınav süresince görevlilerin adaylarla konuşması, iletişim kurması yasaktır. 

2022 E-YDS Kılavuzu için tıklayın..

 

  • E-YDS’ye giren adaylar, sınava istedikleri sorudan başlayabilir, sorular arasında geçiş yapabilir ve soruların altını çizebilirler. 
  • E-YDS’ye giren adaylar soruları bilgisayar ekranından okuyup, doğru olduğunu düşündükleri seçeneği işaretleyebilirler. Silmek veya değiştirmek istedikleri cevaplar için, ilgili sorulara tıklayıp kolaylıkla bu işlemleri gerçekleştirebilirler.
  • E-YDS Deneme Sınavı için tıklayınız..

 

E-YDS Ne Sıklıkta Yapılır?

ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimine göre E-YDS neredeyse her ay yapılmaktadır. Adaylar, yıl içinde yapılacak E-YDS sayısına, sınav ve başvuru tarihleri ile ilgili detaylı bilgiye ÖSYM sayfasından ulaşabilirler. 

E-YDS sınav takvimi için tıklayın.

 

E-YDS’de Hangi Dillerden Sınav Olabilirsiniz?

Sınav, İngilizce, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca, Bulgarca dillerinde yapılmaktadır.

E-YDS, YDS’den daha mı zor?

  • Adaylar arasında E-YDS’nin YDS’den daha zor olduğu iddia edilmesine rağmen, aslında E-YDS 

kolaylık-zorluk açısından YDS ile eşdeğerdedir, yani YDS’den daha zor değil ancak soruları bilgisayardan okumak ve yanıtlamak özellikle bilgisayarı bu amaçlar için çok sık kullanmayan adaylar için zorlayıcı olabilmektedir.

  • Ayrıca sınav sonrasında E-YDS soru kitapçığının yalnızca %10’u yayımlandığından, adayların hangi soruları doğru hangilerini yanlış yaptıkları ile ilgili bir belirsizlik doğurduğundan “sınav zor” gibi bir algı oluşabilir.

Öğrencilerimizin sınav deneyimleri ile kendi gözlem ve tecrübemizi birleştirerek, sizler için YDS ve E-YDS sınavlarını, artı ve eksileriyle aşağıdaki tabloda topladık.

YDS

E-YDS

(+) ARTILARI

(-) EKSİLERİ

(+) ARTILARI

(-) EKSİLERİ

Kağıt üzerinde yapılması soru çözümünü ve seçenek elemeyi kolaylaştırıyor.Sınav sonucu E-YDS’ye göre çok daha geç açıklanıyor.E-YDS’nin yapıldığı aynı akşam sınav sonucu açıklanıyor.Ekrandan çözüm yapmak gözü yoruyor.

Soru kalitesi E-YDS’ye göre daha iyi ve tutarlı. 

Sınav kontenjanları sınırsız ve hemen dolmuyor.

Optik formda kaydırma yapma ihtimali var.

Optik form olmadığı için, yanlışlıkla soru kaydırma ve soru boş bırakma yapılamaz. 

 

Sınava başvuru kontenjanları sınırlı ve hemen doluyor.
Hazırlık süresi daha uzun ve YDS’ye yönelik kaynak daha fazla.Optik formda yanlışlıkla boş bırakılan soru fark edilemiyor. 

Seçenekler tercih edildiğinde sorudaki boşluğa gelerek bir bütün olarak okunabiliyor. 

 

Ankara, İstanbul ve İzmir gibi merkezlere gitmek gerektiğinden yolculuk ve konaklama maliyeti doğabiliyor.
Başvuru ücreti çok daha ucuz.Sınav sırasında tuvalet imanı yok.

Bulunduğunuz sınav salonu içinde mola ve tuvalet imkanı var. 

 

Sınav ücreti YDS’ye göre çok daha yüksek.

 

E-YDS’ye ne zaman ve nasıl başvuru yapılır?

  • E-YDS sınav başvurusu, başvuru tarihinin ilk günü saat 14.00’te, sınav ücreti ödeme işlemi ile başlar. 
  • Sınav başvuru tarihlerinde, e-Sınav Merkezlerinin fiziksel kapasitesi kadar aday başvurusu alınır (Örneğin İzmir’de her sınav için yalnızca 84 adayın başvurusu kabul edilir). Sınav ücretini ilk ödeyen adaylar kontenjana dâhil edilmiş olur. Kontenjan dolduğu takdirde adayların sınav ücretini yatırması sistem tarafından engellenir, ödeme kabul edilmez ve E-YDS için sınav ücreti ödeme süresi sonlandırılır.

Bu nedenle, başvuru anında hızlı olabilmek için sırasıyla,

  • TC Kimlik numaranızı
  • Hes kodunuzu
  • Banka kartı bilgilerinizi önceden hazırlamanız önemlidir. 


2022 E-YDS Başvurusu için tıklayın..

E-YDS Hangi İllerde Yapılır ve E-YDS Kontenjanı kaçtır?

 

  • E-YDS, sadece Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’de ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde (e-Sınav Merkezi) yapılır.
  • E-YDS  neredeyse her ay yapılmaktadır ancak e-Sınav Merkezlerinin genelde sınırlı sayıda kontenjan sunması, adayların sıklıkla muzdarip olduğu bir durumdur.
  •  İllere göre e-Sınav Merkezi kontenjanları, Ankara’da 3800, İstanbul’da 432, İzmir’de 84, Adana’da 294 olarak belirlenmiştir. 

E-YDS adayların sınava girerken yanlarında bulundurması gereken belgeler nelerdir?

  • Sınav giriş belgesi ile birlikte adayın fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya fotoğraflı geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını yanında bulundurması gerekmektedir. Ayrıca Geçici Kimlik Belgesi’nin aslı da geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir ancak fotoğraflı, imzalı, mühürlü, barkodlu veya karekodlu olması gerekmektedir.

Bunların dışında, ehliyet, meslek kimlik kartları, öğrenci kimlik kartı gibi diğer tüm belgeler, sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmez.

 

E-YDS Sorularının tamamına erişilebilir mi?

Maalesef hayır. E-YDS’den sonra sınav sorularının sadece %10’u yayımlanır. Diğer sorular, adaylar da dâhil hiçbir kişi veya kurumla paylaşılmaz.

E-YDS ne zaman açıklanır?

Sınava giren adaylar sonuçlarını sınava girdikleri günün akşamında ÖSYM’nin sitesinden kendi sayfalarına girerek öğrenebilirler, çünkü E-YDS sonuçları aynı gün açıklanmaktadır.

ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi için tıklayın..

SINAV BİNALARI ADRES VE ULAŞIM BİLGİLERİ 

Ankara e-Sınav Merkezi: Özal Bulvarı Çubuk Yolu 1.km 06670 Akyurt ANKARA                                              Google Harita

İzmir e-Sınav Merkezi: Alsancak Mahallesi 1480.Sk. No:12, Konak İZMİR                                                           Google Harita

Adana e-Sınav Merkezi: Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi Sarıçam ADANA                                         Google Harita

İstanbul e-Sınav Merkezi: Emniyetevler Mah. Eskibüyükdere Cad. No:3/1 4.Levent Kağıthane İSTANBUL Google Harita